Quantcast
Channel: TkJ.se - Teknik, antivirus & säkerhet, Windows och datorer » Sökresultat » asp.net
Viewing all articles
Browse latest Browse all 6

Så enkelt snabbar du upp din webbsajt

$
0
0

Snabbare blogg webbsida sajtDet kom idag ett pressmeddelande från företaget Apica, där de har gjort en mätning bland svenska sajter inom resebranschen. Av resultatet att döma spelar laddtiden, det vill säga hur lång tid det tar att hämta webbsidan, in på hur sajterna positionerar sig i Google.

Om det här stämmer är det viktigare än någonsin att se till att din hemsida laddas snabbt. Dels har besökare dåligt med tålamod och klickar sig snabbt vidare om sidan är för slö, men tydligen skadar det också din position i Google genom att ha en slö hemsida. Det går dock att få ordning på det här med enkla medel.

Till att börja med är det viktigt att du ligger på en bra plattform – webbserver och databas behöver ha god prestanda, och de behöver också en bra uppkoppling mot Internet. De flesta  av oss använder webbhotell och här är det viktigt att välja ett bra sådant.

Jag har listat ett par bra webbhotell, som jag tycker fungerar bra. Det finns rätt många riktigt billiga webbhotell som bara kostar några kronor i månaden, men som med allt annat får du vad du betalar för. Väldigt billiga webbhotell lägger ofta alldeles för många sajter per webbserver, vilket gör att prestandan på din sajt tar skada om någon annan sajt på samma server får mycket besökare.

Testa din webbsajt

Det finns ett antal bra tjänster för att testa hur snabbt din sajt hämtas. Jag gillar Site-Perf, som du kan läsa mer om här. Den laddar din webbsajt tillsammans med alla bilder, skript och annat som finns, och skapar därefter ett stort diagram där du kan se vad det är som tar lång tid att köra.

Inte sällan är det inlänkade bilder och skript som är bovarna. Det kan till exempel vara länkar till olika bloggtopplistor – här har jag märkt att många av dem tar väldigt lång tid att ladda, och det påverkar hela din sajt. Jag har därför valt att plocka bort de flesta av dem. Visst händer det att det kommer några besökare från topplistorna, men det är definitivt inte så mycket trafik att det är värt en slöare sajt.

Testa hur snabbt din hemsida laddas

I diagrammet hittar du även information om hur mycket tid det tar att ladda ner alla bilder som du har på din blogg. Om du har bilder ute i menyn som laddas på varje sida, kan det vara värt att optimera dessa för att få ner filstorleken. Här kan du läsa om att optimera dina webbilder.

Du kan optimera bilder i Photoshop genom att välja Arkiv -> Spara för webb. I fönstret som öppnas kan du testa olika komprimeringsgrader av Jpeg för att se hur kvaliteten blir och hur mycket mindre filstorleken blir.

Tillägg i WordPress

Om du använder dig av WordPress, och kan grunderna i PHP och HTML, kan du trimma din sajt rätt ordentligt. Till att börja med kan du se över dina Tillägg. Behöver du verkligen alla som är aktiva?

Inaktivera tillägg i WordPress för snabbare blogg

Många tillägg körs varje gång en sida genereras av WordPress, det vill säga varje gång någon besöker en sida hos dig. Egentligen bör du vara väldigt restriktiv vad gäller tillägg. Om du inte nödvändigtvis behöver ett specifikt tillägg, deaktivera det via Tillägg i administrationsgränssnittet.

Samtidigt finns det tillägg som kan hjälpa dig att trimma hastigheten. Jag tänker närmast på cache-tillägg, som sparar ner cachade webbsidor på servern, och skickar dessa till besökaren.

Det fungerar så att när en person besöker en sida, så körs alla skript och tillägg för att genererar sidan, och när den är klar sparas en cachad version, innan den skickas över till besökarens webbläsare. Nästa besökare på sidan får direkt den cachade sidan, vilket gör att webbsidan inte behöver återskapas. Det sparar mycket prestanda för webbservern och gör att sidorna hämtas mycket snabbare.

Det är dock inte alla sajter som cache-lösningar fungerar på. Om du har många dynamiska funktioner som som gör att skript verkligen måste köras för varje respektive besökare, fungerar inte cache-metoder bra. När du arbetar med design och kod för din blogg, kan du inte ha cache igång (såvida du inte vill få nervsammanbrott). Ett populärt tillägg för cache är WP Super Cache.

Läs också: 4 trix som trimmar din WordPress-blogg!

Avancerade tips för webbutvecklare

Om du briljerar inom HTML, PHP, MySQL, eller vad det nu är för sorts kod du använder för att driva din webbplats, kan du förbättra prestandan genom att se över webbkoden. Ren HTML-kod är det snabbaste och det som kräver minst av webbservern. Skript, exempelvis PHP och ASP/ASP.NET, kräver att webbsidorna först parsas genom en tolk. Det innebär att koden exekveras.

Så gott som alla webbsajter använder sig idag av programkod som exekveras på servern. Artiklar och annan information lagras i databaser, och sedan används skript för att hämta informationen från databasen och publicera den på webbsidorna i HTML-kod. Om du är en skicklig programmerare kan du dock ersätta många av skripten med ren HTML-kod och på så sätt minska belastningen på både webbserver och databas.

Ovan nämnda cache-tillägg för WordPress fungerar på det här sättet. Men det finns som sagt nackdelar med sådana lösningar, speciellt om du vill kunna köra vissa skript varje gång en besökare laddar en sida. Ett alternativ, för dig som kan programmera, är att se över dina webbsidor och kontrollera om det finns skript som du kan dumpa.

WordPress snabbare laddtid

På rak arm kan jag tipsa om header.php i ditt WordPress-tema, där det körs en massa små PHP-skript för att plocka ut länkar till CSS-filer, och namnet på bloggen. De här skripten kan du ta bort och ersätta med statisk kod:

<link rel=”stylesheet” type=”text/css” media=”all” href=”<?php bloginfo( ‘stylesheet_url’ ); ?>” />

…kan ersättas med:

<link rel=”stylesheet” type=”text/css” media=”all” href=”http://dindoman.se/wp-content/themes/twentyten/style.css” />

För att ta reda på länken till CSS-dokumentet, öppna din sajt i din webbläsare, högerklicka och välj Visa källa. Här hittar du även massor av andra liknande detaljer som kan ersättas med statisk kod. Nu lär en sådan här justering inte påverka laddtiden på din blogg, utan jag använder det bara som ett simpelt exempel.

Lite överkurs…

Jag kan ta ett lite mer avancerat exempel för dig som programmerar lite PHP, ASP/ASP.NET eller något annat serverexekverat språk. Ponera du har byggt ett eget publiceringssystem, där man kan publicera nyheter och där de senaste nyhetsrubrikerna listas på varje webbsida. Förmodligen har du då ett skript som från databasen hämtar de senaste tio nyhetsrubrikerna och gör en länklista av dem. Det här är en väldigt vanlig och samtidigt onödig metod.

Vad du istället gör, är att när någon publicerar eller redigerar en nyhet, kör rubrikskriptet och lagrar resultatet i en statisk HTML-fil. På alla sidor där du vill lista nyheterna, ersätter du skriptet av en vanlig server side-include av HTML-dokumentet. Vips, så minskar du belastningen på databasen. Du kan använda samma metod på massor av ställen för att minska belastningen av webbserver och databas.

<!–#include virtual=”/tmpdok/senastenyheterna.html” –>

Har du några favorittips?

Fotnot: Du kan läsa Apica Systems pressmeddelande här.

Vad tycker du? Diskutera! Skriv kommentar!

Flattr this!


Viewing all articles
Browse latest Browse all 6

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!